Jaką kawiarkę wybrać?

Kawiarka, makinetka, moka, kafetiera – wszystkie te nazwy dobrze zna każdy kawosz. Określają one urządzenie do przygotowania małej czarnej, bez której niejeden z nas nie wyobraża sobie poranka, rozpoczęcia pracy czy spotkania z przyjaciółmi. Jakie są rodzaje kawiarek? Jaką kawiarkę wybrać dla siebie lub na prezent? Podpowiadamy!

Kawiarka do espresso A di Alessi La cupola 300 ml

Kto raz spróbował kawy parzonej w kawiarce nie zechce już wracać do tej zalewanej wrzątkiem w kubku. Parzenie kawy w kafetierze to również dobra alternatywa dla drogiego ekspresu do kawy, który zajmuje niemało miejsca na kuchennym blacie.

Kawiarka została opatentowana w 1933 roku przez Luigiego de Pontiego, pracownika firmy Alfonsa Bialettiego. Urządzenie stworzone przez Włocha znane jest dzisiaj jako kawiarka przelewowa. Jest to ciśnieniowy czajniczek do zaparzania kawy. Składa się z trzech części: dolnego pojemnika na wodę, filtru na kawę oraz górnej części – dzbanuszka z uchwytem i dzióbkiem. Kawiarki przelewowe różnią się między sobą wyglądem, pojemnością, materiałem wykonania czy przystosowaniem do używania na różnych rodzajach kuchenek.

Kawiarka stalowa czy aluminiowa?

Na rynku dostępne są kawiarki wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. Zarówno pierwsze, jak i drugie mają swoje wady i zalety. Poznaj je, by dokonać świadomego wyboru.

Kawiarki aluminiowe

Pierwsza kawiarka stworzona dla marki Bialetti wykonana była z aluminium. Aluminiowe kawiarki do dziś cieszą się popularnością. Do ich produkcji wykorzystuje się wysokiej jakości aluminium, które nie wpływa na smak kawy i nie wydziela szkodliwych substancji pod wpływem kontaktu z gorącą wodą.

Aluminium jest materiałem, który błyskawicznie się nagrzewa. Oznacza to, że wykonana z niego moka szybciej zagotuje wodę i nie “przypali” kawy, dzięki czemu napój będzie po prostu smaczniejszy.

Kawiarki aluminiowe występują w różnych kolorach. Zazwyczaj są to modele przystosowane do używania tylko na kuchenkach gazowych, choć zdarzają się i takie, których możesz używać na płycie indukcyjnej. Warto zwracać uwagę na oznaczenia producenta.

Kawiarki aluminiowe są z reguły tańsze niż ich stalowe odpowiedniki tej samej marki i podobnej pojemności.

Aluminium jest metalem bardziej podatnym na uszkodzenia niż stal. Z czasem może się odbarwić pod wpływem nagrzewania na kuchence gazowej. Ponadto urządzenia aluminiowe należy czyścić samą wodą bez użycia detergentów. Warto zrezygnować również z szorstkich gąbek.

Kawiarki ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna jest materiałem trwałym, odpornym na zniszczenia. Wykonana z niej kawiarka posłuży przez lata. Sprawia mniej kłopotów w czyszczeniu. Choć – podobnie jak aluminiowa – nie jest przystosowana do mycia w zmywarce, nie straszne jej detergenty, które pomogą usunąć powstały osad.

Stal nagrzewa się nieco wolniej niż aluminium, dlatego dysponując stalową kawiarką warto do niej wlewać podgrzaną już wodę. Dzięki temu zmielona kawa będzie miała krótszy kontakt z gorącą wodą, przez co nie nabierze niepożądanej goryczki. Należy jednak uważać podczas zakręcania kawiarki – zbiorniczek nagrzeje się od gorącej wody, warto więc go złapać przez ściereczkę.

…a może kawiarka porcelanowa?

Oczywiście w tego typu kawiarce z porcelany jest wykonana tylko górna część – dzbanuszek, z którego kawę rozlewa się do filiżanek. Zbiorniczek na wodę wykonany jest z aluminium lub ze stali nierdzewnej.

Kawiarki z porcelanowym dzbanuszkiem utrzymane są w tradycyjnym stylu, np. jak ta marki Cilio. Taka moka stworzy spójną aranżację stołu z klasycznym porcelanowym serwisem kawowym. Należy obchodzić się z nią ostrożnie, gdyż jak wiadomo, porcelana może się potłuc.

Kawiarka a rodzaj kuchenki

Jeśli używasz kuchenki gazowej, możesz zdecydować się na dowolną kawiarkę. W przypadku gdy dysponujesz płytą indukcyjną, musisz zwrócić uwagę, by moka była do niej przystosowana, czyli posiadała ferromagnetyczne dno. W przeciwnym razie palnik nie wykryje urządzenia i nie rozpocznie grzania.

Posiadaczom kuchenek indukcyjnych polecamy wybór kawiarki o pojemności nie mniejszej niż 3 filiżanki. Modele o mniejszej pojemności mają zazwyczaj mniejszą średnicę. Może się zdarzyć, że i w tym przypadku palnik indukcyjny nie wykryje urządzenia.

Alternatywą kawiarek na kuchenki jest kawiarka elektryczna. Wystarczy napełnić ją wodą, wsypać kawę i podłączyć urządzenie do prądu. To świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy często podróżują i nie chcą być zdani na kawę serwowaną w hotelach czy pensjonatach, która nie zawsze im smakuje.

Kolejną zaletą elektrycznej moki jest fakt, że przygotowując w niej kawę nie trzeba pilnować momentu, gdy napar jest już gotowy, by zdjąć kawiarkę ze źródła ciepła. Kiedy urządzenia skończy pracę, wyłączy się automatycznie.

Rozmiar ma znaczenie

Pojemność kawiarki oznaczona jest zazwyczaj w mililitrach i/lub liczbie filiżanek, jakie uzyskamy przygotowując napar w danym urządzeniu. Warto przy tym pamiętać, że oznaczenia filiżanek odnoszą się do espresso, czyli jedna filiżanka ma pojemność ok. 50 ml. Miej to na uwadze, jeśli zazwyczaj pijesz kawę w nieco większej filiżance czy kubku.

Trzeba wiedzieć, że parząc kawę w kawiarce, należy przygotować jej taką ilość, jaką sugeruje producent. Jeśli więc moka ma Ci posłużyć do przygotowania kawy dla siebie i dla partnera, nie decyduj się na dużą kawiarkę na 10 filiżanek, z myślą o tym, że od czasu do czasu wpadną znajomi.

Do wyboru, do koloru…

Kiedy już wiesz, jakie parametry kawiarki Ci najbardziej odpowiadają, możesz skupić się na chyba najprzyjemniejszej części wyboru – designie.

Wielbiciele tradycyjnego wzornictwa zdecydują się na klasyczną kawiarkę z kantami lub gładką, polerowaną. Taka kawiarka nigdy nie wyjdzie z mody, będzie pasować do niejednego kuchennego wnętrza.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by za pomocą kawiarki wnieść nieco koloru do kuchni. Pomoże w tym np. czerwona kawiarka Cilio. Intensywny kolor pobudzi na równi z przygotowanym w kawiarce espresso!

Wolisz nowoczesny design? Sprawdź kawiarki Alessi Pulcina. Pozwolą nie tylko przygotować espresso jak z najlepszej włoskiej kawiarni, ale również przyciągną wzrok dynamiczną formą.

Nie oszczędzaj na jakości

Bez względu na to, na jaką kawiarkę się zdecydujesz, warto postawić na produkt renomowanej marki. Dlaczego? Jeśli kawiarka będzie wykonana z niskiej jakości materiałów, metaliczny zapach może przenikać do kawy.

Wybierając kawiarkę wysokiej jakości, masz pewność, że gumowa uszczelka będzie chronić jedynie przed wyciekaniem wody, a jej nieprzyjemny zapach nie przeniknie do Twojej małej czarnej.

Ponadto wysokiej klasy kawiarka gwarantuje, że zawór wentylacyjny spełnia swoją funkcję. Jest to bardzo ważny element wyposażenia moki, który zapewnia bezpieczeństwo użytkowania.

Wentyl powinien otworzyć się, gdy w zbiorniczku na wodę powstanie zbyt duże ciśnienie. Dzieje się tak w przypadku, gdy woda z jakiegoś powodu nie może dostać się przez filtr z kawą do górnego dzbanuszka. Taka sytuacja może mieć miejsce, gdy kawa będzie zbyt drobno zmielona, a moc palnika zbyt duża. Wówczas prawidłowo działający wentyl otworzy się, umożliwiając ujście pary wodnej.

Jeśli zaś zaworek będzie wadliwy lub zamocowany tylko dla ozdoby, jest ryzyko, że ciśnienie wzrośnie na tyle że rozerwie kawiarkę, oblewając wrzątkiem wszystko, co napotka na swej drodze. Wolisz tego uniknąć, prawda?

Jaką kawiarkę wybrać na prezent?

Kawiarka to idealny prezent dla miłośnika kawy. Jeśli bliski Ci kawosz ma już kawiarkę, możesz mu podarować urządzenie w innym rozmiarze. Większa kafetiera pozwoli mu częstować gości wyśmienitą kawą, mniejsza zaś parzyć ulubioną małą czarną tylko dla siebie.

Pamiętaj, by dostosować kawiarkę na prezent do rodzaju kuchenki, jaką posiada obdarowana osoba. Jeśli nie wiesz, czy ma ona indukcję, kuchenkę elektryczną czy też gazową, wybierz kawiarkę przystosowaną do używania na płytach indukcyjnych. Takie urządzenie sprawdzi się również na innych rodzajach kuchenek, czego nie można powiedzieć o kafetierach do kuchenek gazowych. Możesz również zdecydować się na zakup kawiarki elektrycznej.